EEN UITGEKIENDE MANIER VAN HOUTMODIFICATIE

Fraké is een uit West Afrika afkomstige loofhoutsoort, ook wel Afrikaans Eiken genoemd, met een vlamachtige tekening en bevat soms zwarte lijnen en gaatjes (pinholes). Door het modificatieproces krijgt het hout een warme notenhoutachtige kleur en daarmee een mooie robuuste, nostalgische en stijlvolle uitstraling. Hieraan ontleent Fraké Noir haar eigen specifieke karakter.

De minder bekende loofhoutsoort Fraké is afkomstig uit FSC® gecertificeerde bossen. Fraké heeft van nature een lage duurzaamheid, maar door het hittebehandelingsproces wordt dit opgewaardeerd naar Duurzaamheidsklasse I. Naast het verhogen van de duurzaamheid van het hout, wordt ook het krimp en zwelgedrag van Fraké Noir verbeterd. Hierdoor wordt het vormvaster en eenvoudig te verwerken. Tevens heeft het behandelingsproces van Fraké Noir een positieve invloed op het warmtecoëfficiënt, waardoor het een hogere isolerende waarde heeft.

Frake logo
Frake project 2

TOEPASSING

Met Fraké Noir kunnen zeer moderne, strakke projecten gerealiseerd worden, maar het leent zich ook uitstekend voor klassiek ogend werk met een nostalgische tint.

Fraké Noir is bij uitstek geschikt voor gevelbekleding, bergingen en tuin- en geluidsschermen.

Onbehandeld Fraké Noir zal na verloop van tijd gaan vergrijzen. Indien gewenst kan het hout afgewerkt worden met een niet-filmvormende beits. Het hout kan ook brandvertragend behandeld worden, waardoor het voldoet aan brandklasse B conform de Europese norm NEN-EN 13501-01.

ONDERHOUD

Fraké Noir kan zowel behandeld als onbehandeld worden toegepast. Het hout  vergrijst snel en egaal en leent zich voor natuurlijke vergrijzing. Gladde oppervlakken vergrijzen sneller en gelijkmatiger dan ruwe. Fraké Noir laat zich uitstekend met beitssystemen afwerken, in naturelle transparante tinten maar ook in felle verzadigde kleuren.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste verfsystemen beter hechten en een betere laagdikte opleveren op een fijnbezaagd oppervlak. Fijnbezaagd hout met een afwerking vraagt minder onderhoud dan eenzelfde afwerking op geschaafd hout. Ook is er minder kans op het ontstaan van bladders zoals bij zachte houtsoorten. Men dient er rekening mee te houden dat vooral bij gevelvlakken die langer nat blijven (noordzijde, boomrijke omgeving), er een verhoogde kans op vuilhechting en algvorming bestaat op een fijnbezaagd oppervlak, met name zonder afwerking. Ter beoordeling van het uiterlijk van het product na afwerking is het raadzaam proefmonsters te maken.

Frake bos

DUURZAAMHEID

Fraké heeft van nature een lage duurzaamheid, maar door het hittebehandelingsproces wordt dit opgewaardeerd naar Duurzaamheidsklasse I. Fraké Noir ontstaat door het met een temperatuur van 212º celcius te modificeren, waarna het middels stoom langzaam in balans wordt gebracht. Hierdoor verandert de celstructuur en krijgt het zijn hoge duurzaamheid. Tijdens het proces wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van warmte en stoom. Hierdoor is het een uitgesproken milieuvriendelijke vorm van modificatie, aangezien er geen chemische of giftige stoffen worden gebruikt. De modificatie van het hout zorgt ervoor dat het hout door en door verduurzaamd wordt, waardoor bewerkingen geen invloed op de duurzaamheid van het hout hebben. Mocht u geinteresseerd zijn in het exacte procedé, dan is de volgende video wellicht interessant.

Hout is een natuurlijk product met verschillende eigenschappen daarom betrekken wij, vanuit onze jarenlange ervaring, Fraké alleen vanuit geselecteerde FSC® concessies. FSC hout staat voor duurzaam bosbeheer met een verantwoorde manier van oogsten. Tropisch FSC hout is een prachtig, bewerkbaar, duurzaam en van nature hernieuwbaar product om mee te bouwen, verbouwen en renoveren. Door tropisch FSC® hout te gebruiken, wordt er niet alleen een duurzaam en van nature hernieuwbaar bouwmateriaal gebruikt, maar draagt het ook nog eens bij aan bescherming van tropische bossen. Het gebruik van tropisch FSC hout is bovendien een belangrijke manier om bossen te behouden. In een FSC bos worden slechts enkele bomen per hectare geoogst waarna het bos tijd krijgt om te herstellen. En dat is weer goed voor het klimaat en de mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn.

UITVOERING

Fraké Noir is in een groot aantal maatvoeringen en een reeks standaard profielvormen verkrijgbaar maar op aanvraag kunnen vrijwel alle tussenvormen geschaafd worden. Naast standaardproducten leveren wij ook maatwerk, inclusief ruwe varianten.

Naast een aantal standaard modellen kan Fraké Noir in ieder gewenst model worden bewerkt en afgewerkt. Na het schaven ontstaat er een zeer glad oppervlak, maar een fijnbezaagde uitvoering behoort ook tot de mogelijkheden.

AFWERKING

Ten behoeve van de duurzaamheid is het niet noodzakelijk om Fraké Noir af te werken met een coating. Omwille van esthetische aspecten kan het echter de wens zijn om het hout te verfraaien middels een oppervlakte afwerking. Producten als Colorseen® en Sansin® kenmerken zich door hun niet-filmvormende, damp-open karakter. De beitsen dringen diep door in het hout en binden zich tot op celniveau, waardoor het hout kan blijven ademen. Zo blijft de natuurlijke vochtbalans van het hout met zijn omgeving in evenwicht. Doordat de afwerklaag niet scheurt of afbladdert is onderhoud relatief eenvoudig.

Voor de afwerking van Frake Noir zijn drie producten te onderscheiden, namelijk;

Colorseen TimberStain HT
Colorseen TimberStain HT is uitermate geschikt voor de toepassing op thermisch gemodificeerd hout. Het heeft een volle matte/satijnachtige uitstraling en is leverbaar in een breed scala aan semi-transparante kleuren. Tevens is het mogelijk om, in overleg, een gewenste kleur te laten ontwikkelen;
Sansin Enviro Stain SDF
Sansin Enviro Stain SDF trekt diep in het hout, waardoor de structuur van het hout goed zichtbaar blijft. Het geeft het hout een matte, natuurlijke uitstraling en is leverbaar in een breed scala aan semi-transparante en dekkende kleuren. Tevens is het mogelijk om, in overleg, een gewenste kleur te laten ontwikkelen;
Sansin Wood-Sealer
Sansin Wood-Sealer wordt met name toegepast wanneer een egaal vergrijsd resultaat is gewenst. Een oppervlak dat met Sansin Wood-Sealer is behandeld hoeft daarom niet opnieuw te worden geschilderd en onderhoud kan zich beperken tot periodiek reinigen van het oppervlak.
Dankzij het brede scala aan producten voor de afwerking van Fraké Noir kan voor iedere specifieke wens een oplossing worden geboden. Informeer bij uw leverancier voor de mogelijkheden

Frake project 1

TECHNISCHE SPECIFICATIES

 


Duurzaamheidsklasse I


Door en door duurzaam


Vormstabiel


Kunstmatig gedroogd 6-8%


Volumegewicht droog ca. 500 kg/m³


Geschikt voor gevelbekleding, aftimmerhout en tuintoepassingen.


FSC gecertificeerd


Eenvoudig te bewerken met HSS & Hardmetaal


BESTANDEN

VRAAG EEN MONSTER AAN

Via onderstaand formulier is het mogelijk een monster van Fraké Noir aan te vragen. Na ontvangst van uw aanvraag sturen we het zo snel mogelijk naar u op.

Frake project 3