Frake logo

TOEPASSING Fraké Noir®

Fraké Noir® is bij uitstek geschikt om fraaie en moderne houten gevels te creëren met een ruime diversiteit aan mogelijke uitvoeringen en behandelingen. De thermische modificatie geeft Fraké Noir® zijn hoge natuurlijke duurzaamheidsklasse, waardoor het goed bestand is tegen de weersinvloeden die bij ons klimaat horen. Naast gevelbekleding wordt Fraké Noir® ook dikwijls toegepast voor het bekleden van plafonds, bergingen, en tuin- en geluidsschermen.

HOUTSOORT

Fraké/ Limba is een snelgroeiende loofhoutsoort dat van nature niet voldoende duurzaam is om buiten aan gevels toe te passen. Ons hittebehandelingsproces, de thermische modificatie, maakt dat  het hout wordt opgeschaald naar duurzaamheidsklasse I. Hierdoor is het uitermate geschikt voor toepassing aan de gevel. Pas na de thermische modificatie spreken we van Frake Noir®.

Naast de verhoogde natuurlijke duurzaamheid heeft de thermische modificatie nog meer positieve invloed op het hout:

  • hoge natuurlijke duurzaamheidsklasse ( klasse 1 )
  • vormvast; minder krimp- en zwelgedrag
  • hogere isolerende waarde

Fraké/Limba is een uit West-Afrika afkomstige loofhoutsoort, ook wel Afrikaans Eiken genoemd. Het heeft een vlamachtige tekening en soms karakteristieke zwarte lijnen en gaatjes (pinholes). Door het modificatieproces krijgt het hout een warme notenhoutachtige kleur en daarmee een mooie robuuste, nostalgische en stijlvolle uitstraling. Hierdoor krijgt Fraké Noir® haar eigen specifieke karakter en is het zeergeschikt voor een grote variatie aan toepassingen.

ONDERHOUD

Fraké Noir® kan vanwege zijn hoge natuurlijke duurzaamheidsklasse onbehandeld worden toegepast aan de gevel en zal natuurlijk vergrijzen. Uiteraard is het om esthetische beweegredenen of omwille van strengere eisen omtrent brandklasse mogelijk dat het Fraké Noir® nog een behandeling/ afwerking krijgt. Welke behandeling/afwerking uw houten gevel ook heeft gekregen, of wanneer de gevel onbehandeld blijft, het is in alle gevallen van belang uw gevel regelmatig te reinigen. Zo blijft de uitstraling van de gevel zo goed mogelijk behouden. Wanneer uw gevel een behandeling heeft gekregen is het verstandig de door de fabrikant geadviseerde onderhoudscyclus te volgen.

Onbehandeld Fraké Noir® vergrijst snel en egaal, en leent zich voor natuurlijke vergrijzing.
Glad geschaafde oppervlakken vergrijzen sneller en gelijkmatiger dan bezaagde oppervlakken.

Fraké Noir® laat zich uitstekend afwerken met beitssystemen in naturel transparante tinten, felle verzadigde kleuren of met een voorvergrijzer. Het is raadzaam om op voorhand een proefmonster te laten maken van uw gekozen afgewerkte gevelproduct.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste beitsen beter hechten en een betere laagdikte opleveren op een fijnbezaagd oppervlak. Fijnbezaagd hout met een afwerking vraagt om minder onderhoud dan dezelfde afwerking op geschaafd hout.

Men dient er rekening mee te houden dat, vooral bij gevelvlakken die langer nat blijven (noordzijde, boomrijke omgeving), er een verhoogde kans op vuilhechting en algvorming bestaat op een fijnbezaagd oppervlak, met name zonder afwerking. Ter voorkoming hiervan is het aan te bevelen uw gevel regelmatig te reinigen.

DUURZAAMHEID

Fraké Noir® ademt ‘duurzaamheid’!
Frake Noir® is FSC gecertificeerd en daarmee afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. FSC staat voor duurzaam bosbeheer met een verantwoorde manier van oogsten waarmee het voortbestaan van deze bossen gewaarborgd wordt. Maar naast haar duurzame herkomst valt Frake Noir® in de hoogst mogelijke natuurlijke duurzaamheidsklasse, wat iets zegt over de hoge resistentie en daarmee verwachte levensduur van de houten gevel. De thermische modificatie waardoor het Frake Noir® haar hoge natuurlijke duurzaamheid verkrijgt is een milieuvriendelijk proces waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van hitte en stoom.

Hout is een natuurlijk product met verschillende eigenschappen daarom betrekken wij, vanuit onze jarenlange ervaring, Fraké alleen vanuit geselecteerde FSC® concessies. Tropisch FSC hout is een prachtig, bewerkbaar, duurzaam en van nature hernieuwbaar product om mee te bouwen, verbouwen en renoveren. Door tropisch FSC hout te gebruiken, wordt er niet alleen duurzaam en van nature hernieuwbaar bouwmateriaal gebruikt, maar draagt het ook nog eens bij aan bescherming van tropische bossen. Het gebruik van tropisch FSC hout is bovendien een belangrijke manier om bossen te behouden. In een FSC bos worden slechts enkele bomen per hectare geoogst, waarna het bos tijd heeft om te herstellen. Fraké wordt door het hittebehandelingsproces, de thermische modificatie, opgewaardeerd naar duurzaamheidsklasse I. Fraké Noir® ontstaat door het hout met een temperatuur van 212º celcius te modificeren, waarna het middels stoom langzaam in balans wordt gebracht. Hierdoor verandert de celstructuur en krijgt het zijn hoge duurzaamheid. Tijdens het proces wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van warmte en stoom. Hierdoor is het een uitgesproken milieuvriendelijke vorm van modificatie, aangezien er geen chemische of giftige stoffen worden gebruikt. De modificatie van het hout zorgt ervoor dat het hout door en door verduurzaamd wordt, waardoor bewerkingen geen invloed op de duurzaamheid van het hout hebben. Mocht u geïnteresseerd zijn in het volledige proces, dan is de volgende video zeker interessant.

UITVOERING

‘Architectonische vrijheid’ omdat we het productieproces zelf controleren en daardoor flexibel zijn in mogelijkheden. Afwijken van standaardprofileringen geeft het Nederlandse gevellandschap een hogere mate aan diversiteit en daar dragen wij graag ons steentje aan bij. Daarnaast biedt ons vaste voorraadassortiment gelegenheid om snel gangbare profielen te kunnen leveren.

Alledrie de schakels in de unieke Frake Noir® keten, namelijk de FSC concessiehouder/zagerij, de modificerende partij en importeur/fabrikant, hebben de volledige controle over de kwaliteit van hun aandeel in het uiteindelijke Frake Noir® geveldeel. Naast diversiteit in profielen kan Frake Noir® met zowel een bezaagde als geschaafde zichtzijde geproduceerd worden. In tegenstelling tot de meeste houtsoorten kan Frake Noir® in zowel een open als gesloten gevelconstructie aantoonbaar aan brandklasse D voldoen. Dit is bij een divers aantal functies van te bekleden bouwwerken de minimale eis conform het geldende bouwbesluit. Naast het meedenken in klantspecifieke profielen hebben wij een gangbaar assortiment op voorraad zodat we snel kunnen leveren. Klik hier voor een overzicht van ons standaard voorraadassortiment

AFWERKING

Vanwege de hoge natuurlijke duurzaamheidsklasse hoeft Frake Noir® niet afgewerkt te worden.
Zonder afwerking zal Frake Noir® op natuurlijke wijze vergrijzen aan de gevel.
Wanneer een andere uitstraling wenselijk is dan kan Frake Noir® met diverse oppervlakteafwerkingen worden behandeld.

Bij gevels die ongelijkmatig belast worden door zonlicht, wordt dikwijls gekozen om de geveldelen te behandelen met een voorvergrijzer. Dit watergedragen en vochtregulerende systeem zorgt voor een duurzame ‘ademende’ beschermlaag. De geveldelen worden, indien gewenst, af fabriek rondom behandeld. De voorvergrijzer zal langzaam aan de gevel degraderen waardoor hij relatief egaal vergrijst. Vanuit esthetisch oogpunt kan er ook gekozen worden om Frake Noir® met een kleur af te werken. Dit zijn doorgaans semi-transparante en dampopen beitsen. Hierdoor blijft de tekening en charme van van het Frake Noir® behouden. Door het dampopen karakter kan het Frake Noir® blijven ademen en blijft de vochtbalans van het hout in evenwicht met de omgeving. Veiligheid gaat voor alles. Met Frake Noir® kan een veilige gevel worden opgebouwd. In zowel een open als gesloten gevelsysteem kan Frake Noir® voldoen aan brandklasse D. Dat is echter niet in alle situaties voldoende. Wanneer een gevel aan brandklasse B dient te voldoen kan Frake Noir® af fabriek behandeld met een brandvertrager worden aangeleverd. Frake Noir® dat behandeld is met de door ons aangeboden brandvertragers zijn in ‘end-use application’ getest. Hierdoor kan niet alleen het geveldeel, maar ook de opbouw van uw gevel aantoonbaar voldoen aan brandklasse B. Wanneer u hier meer vragen over heeft kunt u contact opnemen  met onze gevelspecialisten.

TOEPASSING

Project Noirwood Frake 2

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

ONDERHOUD

Project Noirwood Frake 6

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

DUURZAAMHEID

Project Noirwood Frake 4

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

UITVOERING

Project Noirwood Frake 3

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

AFWERKING

Project Noirwood Frake 1

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

TECHNISCHE SPECIFICATIES

Project Noirwood Frake 5

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

DOCUMENTATIE

VRAAG EEN MONSTER AAN

Via onderstaand formulier is het mogelijk een monster van Fraké Noir aan te vragen. Na ontvangst van uw aanvraag sturen we het zo snel mogelijk naar u op.

Frake project 3