Herkomst noir family

Unieke samenwerking

HERKOMST UIT PEFC® EN FSC® GECERTIFICEERDE BRONNEN

Bij het ontwikkelen van het programma Noir® is Houthandel van Dam samen met partners op zoek gegaan naar duurzame oplossingen waarbij we een minder bekende houtsoort meer aandacht wilden geven. Door houtsoorten van een lage duurzaamheidsklasse thermisch te behandelen hebben we de toepassingsgebieden sterk verruimt. Vanzelfsprekend wilden we dit dan ook uit een duurzame PEFC® en FSC® gecertificeerde bron verwerven. Hierdoor is er een unieke samenwerking ontstaan tussen de concessiehouder CIB in de Republiek Congo (Congo-Brazzaville) en het thermisch modificeringsbedrijf SWM-Wood in Finland.

Herkomst NOIRWOOD

Duurzaam
en Sociaal

Houthandel van Dam en CIB in Congo-Brazzaville, dochteronderneming van het in Singapore beursgenoteerde Olam Agri, hebben een jarenlange samenwerking en wilden gezamenlijk ook een markt voor minder bekende houtsoorten ontwikkelen. Voor de biodiversiteit van een gecertificeerd bos is het cruciaal niet alleen de reguliere, commerciële soorten te oogsten. Het beste om een bos duurzaam te ontwikkelen is met gebruikmaking van zoveel mogelijk verschillende houtsoorten.

Unieke samenwerking CIB Duurzaam en Sociaal
stempel CIB

Het Fraké hout was een soort die weinig bekendheid had. Het werd voornamelijk, in kleine volumes, aan de lokale markt geleverd. 

Het duurde even voordat Fraké Noir® haar bekendheid had opgebouwd maar door haar mooie tekening en warme uitstraling werd zij al snel ontdekt en gewaardeerd waardoor de afzet jaarlijks kon groeien. Om aan de vraag te voldoen is er nu in de inventarisatie van het bos meer van deze soort opgenomen zodat we de toegenomen vraag naar FSC hout hebben kunnen invullen.

CIB is al meer dan 50 jaar werkzaam in Congo-Brazzaville, daardoor kunnen we daar goed zien wat een FSC 100% certificeerde concessie inhoud. Primair is het bos behouden, waar het is verdeeld in secties waar men per sectie 1 x in de 30 jaar oogst. Gemiddeld wordt er 1 boom per hectare geoogst. Wat dus impliceert dat er slechts 1 boom per 30 jaar per hectare wordt geoogst. Met deze wijze van exploitatie is het behoud van het bos en haar fauna gegarandeerd. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de sociale aspecten. Zo zijn er voor de medewerkers stenen huizen gebouwd, voorzien van aansluiting op drinkwater en elektra opgewekt door een eigen, op houtafval gestookte, energiecentrale. Er is een ziekenhuis waar de medewerkers gratis gezondheidszorg krijgen maar waar ook de overige lokale bevolking tegen geringe vergoeding terecht kan. Er zijn scholen, een bibliotheek en sportcomplexen gebouwd om ook de ontwikkeling van de jeugd verder te stimuleren.

SAMENWERKING SWM WOOD

swm wood logo

VERDUURZAMEN ZONDER CHEMISCHE TOEVOEGINGEN

De herkomst van Noir® vindt zich bij het thermisch modificeren. SWM-Wood is het thermisch modificatie bedrijf waar Houthandel Van Dam al een zeer lange relatie mee heeft. SWM-Wood is één van de toonaangevende Finse producenten van ThermoWood®. Opgericht in 1998, is het bedrijf gevestigd in Mikkeli. Middels thermisch modificeren, volgens een gepatenteerd systeem, wordt zonder enige toevoegingen het hout duurzamer, stabieler en meer warmte-isolerend gemaakt.

Aanvankelijk zijn we gestart met het verduurzamen van vuren en grenen. SWM biedt ThermoWood® van hoge kwaliteit, met een uitgebreid assortiment producten, voornamelijk in Vuren, Grenen, Fraké, en Movingui.

Het Noir® programma wordt aangeboden met het KOMO-certificaat®, waarbij afhankelijk van de houtsoort, wordt aangetoond dat het behandelde hout in duurzaamheidsklasse I of II valt. Wij zijn ervan overtuigd dat een betere toekomst gebouwd is met hout.

manty

Herkomst NOIRWOOD

Thermisch
proces

Het Warmtebehandelingsproces behelst het verwarmen van hout tot een temperatuur van 180 – 220°C waarna het wordt afgekoeld met stoom. De stoom beschermt het hout, maar beïnvloedt ook de chemische veranderingen die plaatsvinden in hout. De behandeling omvat dus alleen het gebruik van warmte en stoom zonder enig andere additieven. 

Kiln

Thermowood® is hierdoor een milieuvriendelijk en volledig recyclebaar product.

Het proces verandert permanent verschillende houteigenschappen. De maatvastheid, duurzaamheid en thermische isolatie-eigenschappen van thermisch gemodificeerd hout zijn beter dan die van onbehandeld hout. Daarnaast geeft het aan het hout  een mooie bruintint.

Warmtebehandeling kan met succes worden toegepast op verschillende houtsoorten. Het is echter bijzonder geschikt voor naaldhout zoals Vuren en Grenen en loofhout zoals Fraké en Movingui. Thermowood® kan worden afgevoerd door verbranding.

 

Thermowood® is bijna altijd goed te behandelen aan de oppervlakte. Dit moet echter gebeuren volgens het beoogde gebruik. Geschikte behandelingsmiddelen voor buitengebruik zijn bijvoorbeeld oliën, houtconserveringsmiddelen of verschillende verven. Vernis of wassen kunnen worden gebruikt in binnenruimtes. Ze bieden ook bescherming tegen vuil en UV-straling. Onbehandeld Thermowood® wordt lichter van kleur en grijzer door de UV-straling van de zon.

NOIRWOOD

Product-ontwikkelingen

Samen met onze partners blijven we nieuwe soorten en mogelijkheden onderzoeken want als we het bos willen blijven beschermen dan zullen we de nieuwe onbekende soorten meer aandacht moeten blijven geven. Momenteel zijn we met een aantal soorten bezig dit een juiste toepassing te geven. Uiteraard zullen we u informeren als daar verdere stappen in zijn gemaakt. Wij blijven kijken naar zowel hardhout als naaldhoutsoorten want we zijn ervan overtuigd dat het thermisch modificeren van hout een grote bijdrage zal leveren in de beschikbaarheid van de vraag naar hout.

NOIRWOOD

LCA

Van alle Noir® soorten is een indicatieve LCA calculatie gemaakt. Momenteel zijn we bezig een LCA te formaliseren opdat we kunnen aantonen dat het hout met een negatieve CO2 uitstoot kan worden geleverd. De opname van CO2 is gedurende het groeiproces van de bomen vele malen groter dan de emissie die vrij komt bij de productie, het transport en de verwerking tot een eindproduct. Door de verduurzaming is de levenscyclus sterk verruimd zodat het programma vanuit het Noir assortiment een bijdrage zal leveren voor het reduceren van CO2 in de atmosfeer.