Obèche Noir

Obèche Noir® is een thermisch gemodificeerde houtsoort die ook wel bekend staat als Ayous of Abachi. Deze houtsoort komt veel voor in West-Afrika en ondergaat een thermisch proces om zijn mooie licht glanzende bruine kleur te verkrijgen. De thermische modificatie van Obèche Noir® zorgt ervoor dat het hout een upgrade krijgt naar duurzaamheidsklasse 1, waardoor het zeer bestendig is tegen aantasting. Bovendien maakt het proces het hout stabieler en vermindert het krimp- en zwelgedrag. Hierdoor is Obèche Noir® bijzonder geschikt voor gevelbekleding, bergingen, tuin- en geluidsschermen. Het hout heeft een luxe en strakke uitstraling omdat het vrijwel geen knoesten bevat en een minimale houttekening vertoont. 

Wat is Obèche NOIR

Thermisch gemodificeerd Ayous hout

Thermisch gemodificeerd Ayous vormt de basis voor Obèche Noir®. Dit hout wordt gewonnen uit West-Afrika en is in ruime mate aanwezig. Net als Fraké en Dabéma, komt Ayous voort uit de samenwerking met Olam Agri. Obèche Noir is volledig FSC-gecertificeerd en wordt verkregen uit duurzaam beheerde bossen. Na de thermische behandeling krijgt Ayous een prachtige warme uitstraling en is het beschermd tegen schimmels en insecten. De Thermische modificatie geeft Obèche Noir® een lange levensduur. Vanwege de lage volumieke massa (350 kg/m³) heeft Obèche Noir® altijd een brandvertragende behandeling nodig om aan het bouwbesluit te kunnen voldoen.

De hittebehandeling geeft het Obèche een opwaardering , namelijk:

  • Duurzaamheidsklasse ( van klasse 5 naar klasse 1 )
  • Het hout krijgt een vormvaster karakter
  • Een mooie donkere uitstraling

Obèche Noir® onderscheidt zich door zijn relatief lage dichtheid en prachtige gelijkmatige strakke uitstraling. Er is slechts een subtiel lijnenspel zichtbaar dat door het hout loopt. Dankzij de hittebehandeling krijgt het hout een prachtige donkere kleur.

Obèche NOIR

Modellen

MODEL A

Beschikbare maten (mm)
25 x 125
25 x 150
25 x 200

MODEL B

Beschikbare maten (mm)
25 x 125
25 x 150
25 x 200

MODEL C

Beschikbare maten (mm)
25 x 75
25 x 100
25 x 125
25 x 150
25 x 200

MODEL E

Beschikbare maten (mm)
25 x 75
25 x 100
25 x 125
25 x 150
25 x 200

MODEL F

Beschikbare maten (mm)
25 x 150
25 x 200

MODEL G

Beschikbare maten (mm)
32 x 100
32 x 150
32 x 200

MODEL H

Beschikbare maten (mm)
44 x 100
44 x 150
44 x 200

MODEL L

Beschikbare maten (mm)
25 x 150
25 x 200

MODEL M

Netto | werkend (mm)
20 x 67 | 20 x 52 (+3)
20 x 90 | 20 x 75 (+3)
20 x 140 | 20 x 125 (+3)
20 x 185 | 20 x 170 (+3)

MODEL HK1

Beschikbare maten (mm)
44 x 44

MODEL HK2

Beschikbare maten (mm)
44 x 44

MODEL HK3

Beschikbare maten (mm)
44 x 44

Obèche NOIR

Kleuren

Zwart
VD-01

Voorvergrijsd
VD-02

Taupe
VD-03

Lichtgrijs
VD-04

Groen
VD-05

Bruin
VD-06

Donkerbruin
VD-07

Antraciet
VD-08

*De kleuren op uw scherm kunnen afwijken van de werkelijke kleuren

Obèche NOIR

Duurzaamheid

Obèche Noir® ‘duurzaamheid’!

Obèche Noir® wordt uitsluitend verkregen uit de FSC-concessie van Olam Agri in Congo-Brazzaville. Houthandel Van Dam draagt bij aan verantwoord bosbeheer door gebruik te maken van duurzaam FSC-hout, wat tevens een essentiële manier is om de bossen in stand te houden. In een FSC-bos wordt slechts eens in de dertig jaar een beperkt aantal bomen per hectare geoogst, waarna het bos de tijd krijgt om te herstellen.

Het thermische modificatieproces dat Obèche Noir® ondergaat om zijn hoge natuurlijke duurzaamheid te verkrijgen, is een milieuvriendelijk proces waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van hitte en stoom. Er worden geen chemische stoffen toegevoegd. Dit proces zorgt voor een verandering in de structuur van het hout zelf, waardoor het beter bestand is tegen schimmels, insecten en andere vormen van houtafbraak. Dit maakt Obèche Noir® een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal voor diverse toepassingen.

Obèche NOIR

Brandklasse

Alleen behandeld Obèche Noir kan worden toegepast.

Obèche Noir®, ook wel bekend als thermisch gemodificeerd Ayous/Abachi, mag nooit onbehandeld worden toegepast in een open- of gesloten gevel. Dit komt door de relatief lage volumieke massa, waardoor het niet voldoet aan de brandklasse-eisen zoals vastgesteld in het bouwbesluit. Gelukkig zijn er verschillende brandvertragende behandelingen beschikbaar die ervoor zorgen dat Obèche Noir® kan voldoen aan zowel brandklasse D als brandklasse B. Het is daarom belangrijk om Obèche Noir® altijd te laten behandelen, zodat u voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.

In onze verwerkingsvoorschriften wordt ervan uitgegaan dat Obèche Noir® is behandeld met een brandvertragende behandeling, zoals de Flame Delay behandeling. Indien het hout onbehandeld wordt toegepast aan de gevel, komen onze voorwaarden te vervallen. Het is dus belangrijk om Obèche Noir® altijd conform de voorgeschreven behandelingen en voorschriften te gebruiken om aan de geldende garantie- en kwaliteitsvoorwaarden te voldoen.

Obèche NOIR

Behandeling

Wij hebben in samenwerking met een partner een speciale brandvertragende behandeling ontwikkeld voor Obèche Noir®. Deze behandeling, genaamd Flame Delay SI, is een oppervlaktebehandeling die eenvoudig kan worden aangebracht en geschikt is voor brandklasse D. Dit maakt het proces minder tijdrovend. Na de brandvertragende behandeling wordt het hout altijd afgewerkt met een geschikte dampopen beits in de gewenste kleurstelling.

Naast de Flame Delay SI behandeling die voldoet aan brandklasse D, zijn er ook verschillende andere brandvertragende behandelingen beschikbaar voor Obèche Noir® die ervoor kunnen zorgen dat het hout voldoet aan brandklasse B. Deze behandelingen zijn uitgebreid getest en voldoen aan alle wettelijke eisen. Onze gevelspecialisten staan klaar om u hierover uitgebreid te informeren en adviseren. Zij kunnen u meer vertellen over de verschillende brandvertragende behandelingen en welke het meest geschikt zijn voor uw specifieke situatie.

Obèche NOIR

Afwerking

Als het te bekleden bouwwerk moet voldoen aan brandklasse D, dient Obèche Noir® altijd behandeld te worden. Obèche Noir®  kan worden afgewerkt met een dampopen beits, onze eigen VD kleuren zijn hier een uitstekende keuze voor. 

Naast de vooraf gedefinieerde Noir® modellen kan Obèche Noir® ook worden geproduceerd in elk ander gewenst model. Dit biedt een grote architectonische vrijheid! Een geschaafd zichtvlak zorgt voor een zeer gladde afwerking. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor een fijn bezaagde zichtzijde, waarbij de oppervlakteafwerking beter wordt opgenomen door de houten gevelbekleding. Indien gewenst kunnen er op maat gemaakte aanpassingen worden gemaakt door onze eigen houtbewerkingsafdeling.

Obèche NOIR

Documentatie

VRAAG uw Obèche Noir MONSTER AAN

Het is mogelijk om via onderstaand formulier een monster van Obèche Noir aan te vragen. Gelieve uw adresgegevens duidelijk te vermelden in het Bericht-veld. Zodra we uw aanvraag ontvangen, sturen we het monster zo snel mogelijk naar u op.

**Vuré Noir heeft als naaldhoutsoort zijn eigen kleurstaal. De kleurstaal voor loofhout is standaard toegepast op Fraké Noir. Hierdoor kan de kleur anders ogen bij een andere loofhoutsoort. Een kleurmonster geeft slechts een indruk en kan afwijken van het uiteindelijke resultaat. Aan het monsterstuk kunnen geen rechten ontleend worden