TOEPASSING Obèche Noir

Obèche Noir® is een thermisch gemodificeerd houtsoort die we ook wel kennen als Ayous of Abachi.
Ayous is een veel voorkomende soort in West Afrika en heeft een lichte neutrale kleur die na het thermische proces haar mooie licht glanzende bruine kleur krijgt. De modificatie zorgt dat Obèche Noir® een opwaardering in natuurlijke duurzaamheid krijgt naar klasse 1. Tevens zorgt het ervoor dat het hout stabieler wordt en minder krip en zwelgedrag vertoont. Obèche Noir® is bij uitstek geschikt voor gevelbekleding, bergingen, tuin- en geluidsschermen. Obèche Noir® heeft een luxe, strakke uitstraling omdat het nagenoeg kwastvrij is en slechts beperkt een tekening laat zien.

 

Wat is Obèche NOIR

Thermisch gemodificeerd Ayous hout

Ayous is de basis voor Obèche Noir®. Het hout is afkomstig uit West-Afrika en is in ruime mate aanwezig. Ayous komt net als Fraké en Vingui uit de samenwerking met het CIB. Obèche Noir is volledig FSC-gecertificeerd en komt uit goed beheerde bossen. Na de thermische behandeling heeft Ayous een mooie warme uitstraling en is het beschermd tegen schimmels en insecten. Thermisch Ayous heeft een levensduur van 25-30 jaar. 

De hittebehandeling geeft het Obèche een opwaardering , namelijk:

  • Duurzaamheidsklasse ( van klasse 5 naar klasse 1 )
  • Het hout krijgt een vormvaster karakter
  • Een mooie donkere uitstraling

 Obèche Noir® kenmerkt zich door het relatief lage volumieke massa en mooie egale, strakke uitstraling.  Er is slechts een lichte belijning te zien die door het hout loopt. Door de hitte behandeling krijgt het hout een mooie donkere kleur. 

Obèche NOIR

Duurzaamheid

Obèche Noir® ‘duurzaamheid’!

Obèche Noir® is uitsluitend afkomstig uit de FSC concessie van Olam Agri in Congo-Brazzaville. Door duurzaam FSC hout te gebruiken draagt Houthandel Van Dam bij aan verantwoord bosbeheer. Dit is tevens een belangrijke manier om de bossen intact te houden. In een FSC-bos worden slechts eens in de dertig jaar enkele bomen per hectare geoogst waarna het bos weer de tijd krijgt om te herstellen.

 

Maar ook het thermische proces geeft Obeche Noir haar hoge duurzaamheid. Het proces waardoor Obeche Noir haar hoge duurzaamheid verkrijgt is een milieuvriendelijk proces waarbij gebruik wordt gemaakt van hitte en stoom. Er worden geen stoffen toegevoegd maar we muteren de structuur van het hout zelf. 

De thermische modificatie waardoor het Obèche Noir® haar hoge natuurlijke duurzaamheid verkrijgt is een milieuvriendelijk proces waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van hitte en stoom.

Obèche NOIR

Brandklasse

Alleen behandeld Obèche Noir kan worden toegepast.

Obèche Noir®, oftewel thermisch gemodificeerd Ayous/Abachi, kan niet onbehandeld in een open- of gesloten gevel worden toegepast. Dit komt door de relatief lage volumieke massa, waardoor het niet aan de in het bouwbesluit gestelde brandklasse voldoet. Er zijn diverse brandvertragende behandelingen mogelijk die maken dat Obèche Noir® aan zowel brandklasse D als B kan voldoen. Laat daarom het Obèche Noir® altijd behandelen zodat u voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. 

In onze verwerkingsvoorschriften gaan wij enkel uit van Obèche Noir® dat een brandvertragende behandeling heeft genoten ( Flame Delay ). Mocht dit niet toegepast zijn en wordt het Obèche Noir® toch onbehandeld toegepast aan de gevel dan vervallen onze voorwaarden.

Obèche NOIR

Behandeling

Speciaal voor Obèche Noir® hebben wij in samenwerking met Leegwater een brandvertragende behandeling ontwikkeld. Deze Flame Delay SI behandeling is een oppervlakte behandeling en is hierdoor eenvoudig aan te brengen en geschikt voor brandklasse D. Dit maakt het een minder tijdrovend proces. Deze oppervlakte behandeling wordt echter altijd afgewerkt met een daarvoor geschikte damp open beits in desgewenste kleurstelling.

 

Tevens zijn een verschillende brandvertragende behandelingen mogelijk waardoor het Obèche Noir ook aan brandklasse B kan voldoen. De verschillende brandvertragende behandelingen zijn getest en voldoen aan alle wettelijke gestelde eisen.

Obèche NOIR

Afwerking

Obèche Noir® zal in de loop der tijd gaan vergrijzen doormiddel van UV. Het vergrijzingsproces verloopt minder snel dan bij Fraké. Indien gewenst kan het hout afgewerkt worden met een damp open beits. Mocht het hout geplaatst worden op een plek waar de gevel ongelijkmatig belast wordt door de weersinvloeden dan adviseren wij een voorvergrijzer toe te passen zodat de gevel mooi egaal verkleurt. Wanneer een te bekleden bouwwerk tenminste aan brandklasse D dient te voldoen zal Obèche Noir® altijd behandeld dienen te worden.

Obèche Noir® kan naast de gedefinieerde Noir® modellen in ieder ander model geproduceerd

worden. Dit geeft een enorme architectonische vrijheid! Een geschaafd zichtvlak werkt zeer glad af. Een fijn bezaagde zichtzijde behoort ook tot de mogelijkheden waarbij een oppervlakte afwerking beter zal worden opgenomen door de houten gevelbekleding. Indien gewenst kunnen er aanpassingen op maat gemaakt worden bij onze eigen houtbewerking afdeling

Obèche NOIR

Modellen

MODEL A

Beschikbare maten (mm)
25 x 125
25 x 150
25 x 200

MODEL B

Beschikbare maten (mm)
25 x 125
25 x 150
25 x 200

MODEL C

Beschikbare maten (mm)
25 x 75
25 x 100
25 x 125
25 x 150
25 x 200

MODEL E

Beschikbare maten (mm)
25 x 75
25 x 100
25 x 125
25 x 150
25 x 200

MODEL F

Beschikbare maten (mm)
25 x 150
25 x 200

MODEL G

Beschikbare maten (mm)
32 x 100
32 x 150
32 x 200

MODEL H

Beschikbare maten (mm)
44 x 100
44 x 150
44 x 200

MODEL L

Beschikbare maten (mm)
25 x 150
25 x 200

MODEL HK1

Beschikbare maten (mm)
44 x 44

MODEL HK2

Beschikbare maten (mm)
44 x 44

MODEL HK3

Beschikbare maten (mm)
44 x 44

FRAKÉ NOIR

Documentatie

VRAAG EEN Obèche Noir MONSTER AAN

Via onderstaand formulier is het mogelijk een monster van Fraké Noir aan te vragen. Vermeld in het Bericht-veld duidelijk uw adresgegevens. Na ontvangst van uw aanvraag sturen we het zo snel mogelijk naar u op.