Vingui Noir

Vingui Noir® is breed toepasbaar, maar wordt net als de andere Noir® soorten in de meeste gevallen toegepast als ‘houten sieraad’ aan de gevel. De thermische modificatie geeft Vingui Noir® zowel zijn hoge natuurlijke duurzaamheidsklasse als diep donkere kleurstelling. Naast gevelbekleding wordt Vingui Noir® ook wel toegepast in luxe buitenmeubelen, bekleding van bergingen of tuin- en geluidsschermen. Ons Vingui Noir® is 100% FSC®-gecertificeerd. 

Wat is Vingui Noir

Movingui hout

Movingui ligt aan de basis van Vingui Noir®. Deze snelgroeiende Afrikaanse loofhoutsoort is van origine niet duurzaam genoeg om toe te passen aan de gevel. Door de thermische modificatie valt Vingui Noir® in de hoogst mogelijke duurzaamheidsklasse waarmee het juist uitermate goed gedijt aan de gevel.
vingui noir

Naast de verhoogde natuurlijke duurzaamheid heeft de thermische modificatie nog meer positieve invloed op het hout, namelijk:

  • warme kleurstelling
  • vormvast; minder krimp- en zwelgedrag.
  • hogere isolerende waarde

Movingui hout is afkomstig uit tropisch West-Afrika.
In tegenstelling tot de uitbundigere uitstraling van het broertje Fraké Noir® met de aanwezigheid van pinnholes, de vlamachtige tekening en de karakteristieke zwarte lijnen, heeft Vingui Noir® een relatief rustige uitstraling. Beide houtsoorten hebben echter wel de warme kleurstelling waardoor een hiermee bekleedde gevel ‘luxe’ uitstraalt.

VINGUI NOIR

Modellen

In het overzicht hieronder worden de nettomaten in (mm) weergegeven met daarachter de werkende maat in (mm). 

B9531025150-A-ONB

MODEL A

Netto | werkend (mm)
20 x 140 | 20 x 125 (+3)
20 x 185 | 20 x 170 (+3)

B9532025150-B-ONB

MODEL B

Netto | werkend (mm)
20 x 140 | 20 x 125 (+3)
20 x 185 | 20 x 170 (+3)

B9533025100-C-ONB

MODEL C

Netto | werkend (mm)
20 x 67 | 20 x 67 (+6)
20 x 90 | 20 x 90 (+6)
20 x 115 | 20 x 115 (+6)
20 x 140 | 20 x 140 (+6)
20 x 185 | 20 x 185 (+6)

B9535025100-E-ONB

MODEL E

Netto | werkend (mm)
20 x 67 | 20 x 61 (+6)
20 x 90 | 20 x 84 (+6)
20 x 140 | 20 x 134 (+6)
20 x 185 | 20 x 179 (+6)

B9536025150-F-ONB

MODEL F

Netto | werkend (mm)
20 x 140 | 20 x 125 (+3)
20 x 185 | 20 x 170 (+3)

MODEL G2

Netto | werkend (mm)
27 x 90 | 27 x 77 (+3)

MODEL G3

Netto | werkend (mm)
27 x 140 | 27 x 127 (+3)

MODEL L

Netto | werkend (mm)
21 x 138 | 12/21 x 123 (+3)
21 x 185 | 12/21 x 170 (+3)

MODEL M

Netto | werkend (mm)
20 x 67 | 20 x 52 (+3)
20 x 90 | 20 x 75 (+3)
20 x 140 | 20 x 125 (+3)
20 x 185 | 20 x 170 (+3)

vingui NOIR

Kleuren

Zwart
VD-01

Voorvergrijsd
VD-02

Taupe
VD-03

Lichtgrijs
VD-04

Groen
VD-05

Bruin
VD-06

Donkerbruin
VD-07

Antraciet
VD-08

*De kleuren op uw scherm kunnen afwijken van de werkelijke kleuren

VINGUI NOIR

Duurzaamheid

In het geval van Noir® thermodified wood en dus ook Vingui Noir® kan duurzaamheid vanuit verschillende kanten benaderd worden. Vingui Noir® is net als Fraké Noir® afkomstig uit het LKTS programma ( Lesser Known Timber Species ) van FSC. Hiermee tracht men een bredere selectie aan houtsoorten te stimuleren ter bevordering van duurzaam bosbeheer en behoud van de biodiversiteit.

Vingui Noir® is afkomstig uit FSC gecertificeerde bossen, duurzaam beheerde bossen, waar op een verantwoorde manier wordt geoogst en daarmee het voortbestaan van deze bossen gewaarborgd wordt. Tropisch FSC hout is een prachtig, bewerkbaar, duurzaam en van nature hernieuwbaar product om mee te bouwen, verbouwen en renoveren.

Naast de duurzame herkomst scoort de natuurlijke duurzaamheid van Vingui Noir® ook goed. Dat is een gevolg van de thermische modificatie. Vanwege dit KOMO gecertificeerde proces valt Vingui Noir® in duurzaamheidsklasse 1. Vingui Noir® ontstaat door Movingui met een temperatuur van 212º celcius te modificeren, waarna het middels stoom langzaam in balans wordt gebracht. Hierdoor verandert de celstructuur en krijgt het zijn hoge duurzaamheid. Pas na de hittebehandeling spreken we van Vingui Noir® . Tijdens het proces wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van warmte en stoom. Het proces zelf is ook een uitgesproken milieuvriendelijke vorm van modificeren, aangezien er geen chemische- of giftige stoffen worden gebruikt. Het Vingui Noir® is  door en door verduurzaamd zodat bewerkingen geen invloed op de duurzaamheid van het hout hebben.

VINGUI NOIR

Uitvoering

De standaard Noir® modellen zijn tevens te verkrijgen in Vingui Noir®.
Daarnaast is het projectmatig mogelijk om in overleg klantspecifieke modellen te produceren.
De oppervlakte van de houten geveldelen kunnen op diverse manieren worden afgewerkt. Denk hierbij aan een geschaafd, bezaagd of in structura uitgevoerd oppervlakte.

Het profileren doen we in onze eigen schaverij zodat we de volledige controle hebben over de kwaliteit van de geveldelen die worden geleverd aan de klant. Hetzelfde geldt voor de andere twee schakels binnen de Noir® keten. Ook zij hebben volledige controle over hun aandeel in de Noir® Thermodified Wood producten om zo de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen leveren.

vingui noir logo

Net als Fraké Noir® kan Vingui Noir® in tegenstelling tot de meeste houtsoorten in zowel een open als gesloten gevelconstructie aantoonbaar voldoen aan brandklasse D. Hiermee sluit het voor een groot aantal functies van te bekleden bouwwerken aan op de minimale eis in het geldende bouwbesluit.

Wij hebben een gangbaar assortiment gedefinieerd waarmee de grootste vraag aan geveldelen ingevuld kan worden. Hier is rekening gehouden met open of gesloten gevelconstructie en horizontaal en verticaal georiënteerde varianten. Klik hier voor een overzicht van de standaard profielen.

VINGUI NOIR

Afwerking

Vingui Noir® hoeft vanwege de hoge natuurlijke duurzaamheidsklasse niet afgewerkt te worden. Zonder afwerking zal Vingui Noir® op natuurlijke wijze vergrijzen aan de gevel. Bij gevels die ongelijkmatig belast worden door zonlicht, wordt meestal gekozen om de geveldelen te behandelen met een voorvergrijzer. Dit watergedragen en vochtregulerende systeem zorgt voor een duurzame ademende beschermlaag. 

De geveldelen worden, indien gewenst, af fabriek rondom behandeld. De voorvergrijzer zal langzaam aan de gevel degraderen waardoor hij relatief egaal vergrijst.

Wanneer een andere uitstraling wenselijk is dan kunt u Vingui Noir® ook met een kleur laten afwerken. Dit zijn doorgaans semi-transparante en dampopen beitsen. Hierdoor blijft de tekening van het hout behouden. Door het dampopen karakter kan het Vingui Noir® blijven ademen en blijft de vochtbalans van het hout in evenwicht met de omgeving.

Met Vingui Noir® kan een veilige gevel worden opgebouwd. In zowel een open als gesloten gevelsysteem voldoet Vingui Noir® aan brandklasse D. Wanneer een gevel aan brandklasse B dient te voldoen, kan Vingui Noir® af fabriek behandeld met een brandvertrager worden aangeleverd. Vingui Noir® dat behandeld is met de door ons aangeboden brandvertragers zijn ‘in end-use application’ getest. Hiermee voldoet niet alleen het geveldeel, maar ook de opbouw van uw gevel aantoonbaar aan brandklasse B.

Wanneer u hier meer vragen over heeft kunt u contact opnemen  met onze gevelspecialisten via gevel@houthandelvandam.nl

VINGUI NOIR

Onderhoud

Het onbehandeld toepassen van Vingui Noir® aan de gevel is geen probleem. Dat komt door de hoge natuurlijke duurzaamheidsklasse als gevolg van de thermische modificatie. Onbehandeld aan de gevel zal ook Vingui Noir® natuurlijk vergrijzen. Natuurlijk kan het Vingui Noir® ook behandeld worden met een voorvergrijzer of een dampopen kleurbeits. Wanneer u hiervoor kiest is het verstandig om de geadviseerde onderhoudscyclus van de fabrikant te volgen.

Verder is het van belang om uw gevel regelmatig te reinigen zodat de uitstraling gewaarborgd blijft. Dit geldt voor zowel behandelde als onbehandelde gevels. Dit kan met een zachte borstel, spons en water waarmee u zand en algenaanslag van de gevel wast. Gebruik geen hoge drukreiniger. Het houten geveloppervlak zal beschadigen waardoor vuil zich sneller aan het oppervlak kan hechten.

Onbehandeld Vingui Noir® vergrijst snel en egaal. Een onbehandelde gevel dient alleen periodiek gereinigd te worden. Wanneer uw gevel ongelijkmatig wordt blootgesteld aan zonlicht kunt u er voor kiezen om een voorvergrijzer toe te passen. Deze behandeling zorgt voor een egale vergrijzing van uw gevel. Daarnaast laat Vingui Noir® zich tevens uitstekend afwerken met beitssystemen in zowel semi-transparante tinten als dekkende kleuren. Hierbij heeft u naast de periodieke reiniging ook rekening te houden met de geadviseerde onderhoudscyclus van de fabrikant.

Ter beoordeling van een kleurbehandeling op een Noir® gevel is het raadzaam om op voorhand een proefmonsters te laten maken en deze geaccordeerd te retourneren.

We adviseren u rekening te houden bij de keuze van uw kleurstelling met de oriëntatie van de gevel.
Gevelvlakken die langer nat blijven (noord/oost zijde, boomrijke omgeving) hebben een verhoogde kans op vuil- en algenhechting. Afwerking met een dekkende donkere kleur zal in dat geval het meest onderhoudsvriendelijk zijn. Een geveloppervlak op de zonkant ( zuid/west ) heeft te maken met grote temperatuurverschillen. Donkere kleuren zullen dit verder stimuleren, in tegenstelling tot een lichte kleur. Het beperken van temperatuurverschillen heeft een positieve uitwerking op de onderhoudscyclus van een gevel.

VINGUI NOIR

Documentatie

VRAAG EEN Noir® MONSTER AAN

Via onderstaand formulier is het mogelijk een monster van Vingui Noir® aan te vragen. Na ontvangst van uw aanvraag sturen we het zo snel mogelijk naar u op.

**Vuré Noir heeft als naaldhoutsoort zijn eigen kleurstaal. De kleurstaal voor loofhout is standaard toegepast op Fraké Noir. Hierdoor kan de kleur anders ogen bij een andere loofhoutsoort. Een kleurmonster geeft slechts een indruk en kan afwijken van het uiteindelijke resultaat. Aan het monsterstuk kunnen geen rechten ontleend worden