Samenwerking SWM Wood

SWM Wood

Verduurzamen zonder chemische toevoegingen

swm wood logo

De herkomst van Noir® vindt zich bij het thermisch modificeren. SWM-Wood is het thermisch modificatie bedrijf waar Houthandel Van Dam al een zeer lange relatie mee heeft. SWM-Wood is één van de toonaangevende Finse producenten van ThermoWood®. Opgericht in 1998, is het bedrijf gevestigd in Mikkeli. Middels thermisch modificeren, volgens een gepatenteerd systeem, wordt zonder enige toevoegingen het hout duurzamer, stabieler en meer warmte-isolerend gemaakt.

Aanvankelijk zijn we gestart met het verduurzamen van vuren en grenen. SWM biedt ThermoWood® van hoge kwaliteit, met een uitgebreid assortiment producten, voornamelijk in Vuren, Grenen, Fraké, en Movingui.

Het Noir® programma wordt aangeboden met het KOMO-certificaat®, waarbij afhankelijk van de houtsoort, wordt aangetoond dat het behandelde hout in duurzaamheidsklasse I of II valt. Wij zijn ervan overtuigd dat een betere toekomst gebouwd is met hout.

Herkomst Noirwood

Thermisch proces

Het Warmtebehandelingsproces behelst het verwarmen van hout tot een temperatuur van 180 – 220°C waarna het wordt afgekoeld met stoom. De stoom beschermt het hout, maar beïnvloedt ook de chemische veranderingen die plaatsvinden in hout. De behandeling omvat dus alleen het gebruik van warmte en stoom zonder enig andere additieven. 

Thermowood® is hierdoor een milieuvriendelijk en volledig recyclebaar product. Het proces verandert permanent verschillende houteigenschappen. De maatvastheid, duurzaamheid en thermische isolatie-eigenschappen van thermisch gemodificeerd hout zijn beter dan die van onbehandeld hout. Daarnaast geeft het aan het hout  een mooie bruintint.

Warmtebehandeling kan met succes worden toegepast op verschillende houtsoorten. Het is echter bijzonder geschikt voor naaldhout zoals Vuren en Grenen en loofhout zoals Fraké en Movingui. Thermowood® kan worden afgevoerd door verbranding.

Kiln

Thermowood® is bijna altijd goed te behandelen aan de oppervlakte. Dit moet echter gebeuren volgens het beoogde gebruik. Geschikte behandelingsmiddelen voor buitengebruik zijn bijvoorbeeld oliën, houtconserveringsmiddelen of verschillende verven. Vernis of wassen kunnen worden gebruikt in binnenruimtes. Ze bieden ook bescherming tegen vuil en UV-straling. Onbehandeld Thermowood® wordt lichter van kleur en grijzer door de UV-straling van de zon.

Noirwood

Product ontwikkelingen

Samen met onze partners blijven we nieuwe soorten en mogelijkheden onderzoeken want als we het bos willen blijven beschermen dan zullen we de nieuwe onbekende soorten meer aandacht moeten blijven geven. Momenteel zijn we met een aantal soorten bezig dit een juiste toepassing te geven. Uiteraard zullen we u informeren als daar verdere stappen in zijn gemaakt. Wij blijven kijken naar zowel hardhout als naaldhoutsoorten want we zijn ervan overtuigd dat het thermisch modificeren van hout een grote bijdrage zal leveren in de beschikbaarheid van de vraag naar hout.